Historie Vliegerfeest Ede

Al enige jaren wordt de Ginkelse heide bij Ede door jong en oud druk bezocht tijdens het Vliegerfeest. Dat altijd de laatste week van augustus gehouden wordt tijdens de Heideweek. En die zijn oorsprong al in de jaren 30 vond, om precies te zijn 1935. Toen was het meer een dagje uit op de Heide met het hele gezin, gezellig vliegeren en picknicken.

En tegenwoordig niet meer weg te denken tijdens de Heideweek. Bij de opening van deze eerste Heideweek formuleerde de toenmalige burgemeester van Ede, baron Creutz, de doelstellingen van dit feest als volgt: “In de eerste plaats om de hotel- en pensiongasten een feestelijke afwisseling te geven; in de tweede plaats om de aandacht op de mooie gemeente Ede te vestigen en in de derde plaats wil het een feest zijn voor de Edese bevolking zelf”.

Na wat speurwerk om te weten te komen vanaf wanneer het Vliegerfeest gehouden werd, kwam ik een foto (zie afbeelding) tegen in het gemeente archief van de gemeente Ede die op 27 augustus 1995 gemaakt is op de Ginkelse Heide tijdens het Vliegerfeest.

De grondleggers van dit Vliegerfeest waren toen de tijd Chris en Marion van Het Vliegertje in Nijmegen. Die het voor de laatste keer in 2012 organiseerde. Het was een bekende vliegwinkel in de regio ( Zeker onder de vliegeraars) waar mee hun in 2013 mee gestopt zijn om van hun welverdiende pensioen te gaan genieten.

Wien ijs bekend in Ede en omstreken heeft het toen de organisatie van het Vliegerfeest overgenomen. En tot op heden nog steeds actief om het Vliegerfeest voort te laten bestaan. En het meer inhoud te geven.

History van de Heideweek......